Planet kreativa

Likeri Konculica

EMAIL

info@likerikonculica.com

Liker od ružmarina

Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis) – grmolika, kroz povijest, omiljena biljka u kulinarstvu, pučkoj medicini i proizvodnji parfema. Zanimljiva je posvećenost ružmarina grčkoj božici ljepote i ljubavi – Afroditi. Stari narodi su poznavali blagodati ove biljke simbolike i snage –  poboljšava pamćenje, pa su je grčki studenti stavljali na glavu kada su pripremali ispite. U Engleskoj, ružmarin je bio simbol vjernosti, iz čega je nastao običaj kićenja na vjenčanjima. Prema legendi, mađarska kraljica Elizabeta Ugarska je obožavala ovu biljku od koje se, konzumiranjem rakije od ružmarina, pomladila, a poljski kralj zaljubio u nju.

Korist ove biljke je u cvijetu i listovima koji sadrže eterično ulje, ružmarinsku kiselinu, vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E) te u manjim količinama povoljno djeluje na cirkulaciju. Pučka medicina rabila je ružmarinovo vino za opuštanje i smirenje.

Aktivne komponente u ružmarinu su antioksidativne i protuupalne. Ružmarin je omiljeni začin u kulinarstvu i nezaobilazan je doprinos benediktinskog reda u pripremi likera.

U našoj proizvodnji likera koristimo list.

0,05 l

0,2 l

0,5 l

Alk. 25,3% vol.